Fem enkla tips
från Mi Ridell

Det digitala mötet skiljer sig knappt från det fysiska, men det finns grundläggande skillnader. Den mest uppenbara är kanske kameran.

Mi Ridell ger enkla tips hur du med kroppsspråk och rätt setting får ett lyckat digitalt möte.

1. Placera kameran så att den hamnar i ögonhöjd 
Det är vanligt att folk har möten på sin laptop och låter den stå likadant som när de sitter och jobbar. Alltså med bilden underifrån. Undvik det. Om du tittar ner på någon uppfattas det som att du står över någon och det blir lite oförskämt, så se till att ni möts på samma nivå istället. Då blir det lättare att connecta med varandra.

2. Välj en så neutral bakgrund som möjligt
Om det är saker i bakgrunden som stör, exempelvis böcker, missar du kommunikationen. Det är precis som på scen, man måste vara noggrann med sin setting. Sen kan vi välja om vi vill att bakgrunden ska säga något eller inte, men jag är inte ensam om att bli störd av Leif GW Perssons bokhylla i bakgrunden.

3. Ha ljuset på dig
Om du exempelvis jobbar hemifrån, sätt dig så att du får fönsterljuset i ansiktet. Inte med fönstret i bakgrunden. Då syns du mycket bättre och för ett lyckat möte är det viktigt att du syns bra i bild.

4. Dra nytta av ditt kroppsspråk
Det mest övergripande tipset är dra nytta av ditt kroppsspråk och se till att hela din överkropp syns i bild. Våga visa dina händer, ha ett levande ansiktsuttryck och tänd ögonen. Det gör din kommunikation mycket tydligare och du blir mer intressant att lyssna på. Om du samtidigt ler mycket, nickar och aktivt visar att du är intresserad så blir det lättare att skapa relationer.

5. Spegla andra och låt dig speglas
Vi människor speglar varandra. Om du är glad och tydlig med ditt kroppsspråk ökar chanserna att de andra också kommer att vara det, vilket underlättar kommunikationen. Allt är en övningsfråga och det är absolut ingen raketforskning. Digitala möten kommer aldrig att ersätta de fysiska mötena helt men de kommer bli allt vanligare. Det finns så otroligt mycket möjligheter med tekniken.

 

Få hjälp med helheten

Linford samarbetar med Mi Ridell

Hur ska du bete dig på digitala möten egentligen? Linford samarbetar med Mi Ridell som hjälper till att sy ihop en helhetslösning för ännu bättre möten.

Du känner kanske igen skådespelaren från Rena rama Rolf, Gåsmamman och Let’s Dance. Eller så har du koll på att hon sedan 2009 har föreläst om retorik och kroppsspråk samt släppt både bok och podcast på ämnet? Mi vet vad som krävs för ni ska nå genom skärmen och få ut det mesta av era digitala möten.