Utomhusskärmen skapar dansglädje på skolgården: ”Något för barnen att längta till”

 

Termometern visar bara sju grader. Himmelen är grå av moln och det duggar lätt. Vinden blåser snålt mot kinderna. Men ute på skolgården i Karlskoga, där dansar barnen ändå.

 

Det var i Murcia som idéen till utomhusskärmen föddes. Rävåsskolans personal var där på studiebesök i samband med ett EU-projekt. Ett minne från rasten etsade sig kvar hos rektor Magnus Ahlberg.

– Lärarna hängde ut en teve genom fönstret. Snart stod det 40–50 barn och dansade till dansvideos med dunka-dunka-musik på skolgården. Det var häftigt att se! Vi tänkte direkt att så skulle vi vilja ha hos oss i Karlskoga, berättar Magnus.

Rävåsskolan började undersöka. Var kunde man få tag i en TV-apparat att ha utomhus i det svenska klimatet? Google-sökningar gjordes och samtal ringdes, men ingen kunde leverera. Det var en tillfällighet som förde Magnus till Linford.

–  Jag var ute och åkte uppåt Lindesberg. Då såg jag att det satt en skärm på en ladugårdsvägg någonstans utanför Lindesberg, så jag stannade och gick fram till skärmen. Det stod Linford. Jag ringde upp och frågade om de kunde leverera och fick ett ”självklart” till svar.

 

”Vi kan spegla vad som helst, det är bara att starta skärmen”

Några veckor senare hade Rävåsskolan fått sin efterlängtade skärm till skolgården. En 55” skärm från Allsee som är IP65-klassad och tål Sveriges alla väderlekar.

– Det var ett nytt användningsområde för Linford men de tyckte att det var en rolig grej. Sen gick det snabbt. De kom hit direkt för att mäta upp och efter några veckors beställningstid var det bara en dags montering. Det gick väldigt smidigt för oss.

Personalen på Rävåsskolan styr skärmen enkelt inifrån. Här kan de visa YouTube-klipp, filmer eller precis vad de vill genom en vanlig dator som är kopplad till skärmen.

– Vi kan spegla vad som helst, det är bara att starta skärmen. Vi brukar ha lite utomhusbio eller spela upp Just Dance-videos från YouTube. Det är väldigt uppskattat. Vi har igång den flera gånger i veckan men inte varje rast. Barnen ska ju ha något att länga till också.

 

”Vill att fler skolor och barn ska få nytta av något liknande”

Magnus ser många fördelar med utomhusskärmen. Saker som barnen tidigare har gjort inomhus på fritids kan de nu göra utomhus istället. Barnen har kul tillsammans och får röra på sig, samtidigt som även konflikterna på skolgården har blivit färre.

– Jag sprider gärna idéen för jag vill ju att fler skolor och barn ska få nytta av något liknande. Det är så pass roligt och lite unikt. Ju roligare aktiviteter man har, desto färre konflikter blir det bland barnen. Alla kan vara med och det är både tjejer och killar som dansar. Det är jätteroligt och det är ju det som är vitsen. Att barnen ska få ha kul tillsammans!